Ik ben geboren en getogen in Dordrecht. Thuis aten we veelal Hollandse pot, wat ik over het algemeen erg waardeerde (en nog steeds). Spaghetti, nasi of Chicken Tonight stond ook regelmatig op tafel, maar ik wist destijds niet beter dan dat je dat maakte met een zakje of een pot saus. Af en toe hielp ik mee met het beleggen van een pizza of ieder dergelijks, maar koken had toen niet bepaald mijn interesse. Lekker eten uiteraard wel.
In mijn schooltijd in Rotterdam maakte ik kennis met wereldse keukens en kookte en at ik regelmatig met vriendinnen. Hier ontstond mijn interesse voor koken en eten uit andere culturen. Op mijn 19e ging ik fysiotherapie studeren en op kamers in de binnenstad van Dordrecht. Een piepklein kamertje (8m2 met een gezamenlijke keuken. Van mijn ouders kreeg ik mijn eerste kookboek. Jamie Oliver; the naked chef. Er ging een wereld voor mij open. Een wereld van interessante gerechten, smaken, kruiden. Ik ontdekte dat je bijna alles zelf kon maken en dat smaakte naar meer!
De jaren erna werd er regelmatig gekookt met vriendinnen en klasgenoten. Bij één van mijn vriendinnen was ik kind aan huis. Haar moeder, Christine, kookte de sterren van de hemel. Van haar heb ik veel geleerd en veel recepten gekregen (die ik nu nog steeds regelmatig maak).
Toen ik zelf moeder werd, kon ik het niet laten om mijn kinderen mee te laten genieten van mijn passie voor koken en lekker eten. Vanaf het moment dat ze een mes vast konden houden (2 jaar) hielpen ze regelmatig mee in de keuken. Met enorm veel trots gingen ze dan aan tafel. Nu mijn kinderen groter zijn koken ze ook nog vaak mee om nieuwe gerechten te leren, maar ook gaan ze zelf creatief aan de slag.
Enkele jaren geleden heb ik een master binnen de fysiotherapie gedaan. Kinderen, een huishouden, werken en een opleiding volgen was eigenlijk wat teveel van het goede, maar ik was gemotiveerd. In die tijd haalde ik enorm veel energie uit het starten van een kookpagina op Instagram. Ik kon alle druk vanuit de studie even vergeten en opgaan in het koken en de pagina. Koken, foto's, filmpjes maken van het kookproces en eindresultaat en de recepten met anderen delen.
Niet lang daarna kreeg ik de vraag, van een collega die in de organisatiecommissie van de personeelsvereniging zat, of ik niet een keer een kookworkshop voor de PV wilde geven. Impulsief en enthousiast als ik ben was mijn antwoord natuurlijk direct: 'JAZEKER'!. En dat terwijl mijn studie bij lange na nog niet afgerond was... Maanden aan voorbereiding volgden. Alles moest kloppen. De recepten, de materialen, de planning, bijpassende wijnen, etc. Het was in 1 woord geweldig. Het enthousiasme, de gedeelde passie, de verwondering en het genieten met elkaar. Op dat moment wist ik dat ik dit vaker wilde gaan doen.
De afgelopen jaren is mijn interesse vooral uitgegaan naar de Indiase keuken, Italiaanse keuken en wildplukken. Vooral die laatste 2 combineren goed met elkaar.
De Indiase keuken voelt voor mij als toveren met kruiden. Ik maak zelf de kruidenmengsels (branden en malen) en de geuren en kleuren van de Indiase keuken blijven mij enorm fascineren.
De Italiaanse keuken is bijna een complete studie an sich geworden. De tradities, de gebruiken, de streken maar vooral de enorme passie voor lekker en puur eten interesseren mij zeer. Ik heb me hier dan ook veel in verdiept door te reizen naar Italie, mijn vele Italiaanse kookboeken, veel Italiaanse kookvideo's te kijken, kookworkshops te volgen, lid te zijn van de Italiaanse vereniging in Dordrecht en bovenal gewoon heel veel te koken. Het is een land en keuken naar mijn hart. Dit probeer ik dan ook over te brengen en je te laten ervaren tijdens de workshops.
Het wildplukken heb ik enkele jaren geleden ontdekt. Het begon op de moestuin, daar groeiden veel planten die eigenlijk 'ongewenst' waren. Ik leerde ze kennen en las over sommige planten dat ze eetbaar waren. De vraag rijsde bij mij op: maar waarom doen we dan zoveel moeite voor bepaalde gewassen (op de moestuin) als je ook heel veel gemakkelijk in het wild kunt plukken? Ik ging experimenteren. Pesto's, soepen, salades. Ik leerde steeds meer planten kennen en het gaf me bovenal een heel bijzonder blij gevoel. Hier wilde ik meer mee. Via via hoorde ik van Pieter Schook, gepensioneerd huisarts en natuur- en schoolgids in de Hollandse Biesbosch. En auteur van het boek Biesboschflora. Ik heb contact met hem gezocht en onze gezamenlijke liefde voor wildplukken, zijn kennis van de Biesbosch en mijn kennis van koken bracht ons tot een mooie samenwerking. Samen gingen we op pad, waar groeide wat en in welke tijd, wat zijn mooie gebieden en wat kunnen we hiermee koken. De eerste wildpluk-kookworkshop was geboren! Het was een enorm succes.
En zo geschiedde. Vele workshops verder geniet ik er nog steeds enorm van koken, wildplukken en het contact met de deelnemers.
Ik hoop je binnenkort te zien en ook met jou te koken!
liefs Eveline